Proud member of NIBE GROUP - a global organisation that contributes to a smaller carbon footprint and better utilisation of energy.
Frequently Asked Questions (FAQ)
Hvordan får jeg vedovnen min godkjent?
Når vedovnen er installert, kontakter du feiervesenet. De skal kontrollere og godkjenne installasjonen og skrive under på godkjenningsattesten for vedovnen.
Du finner godkjenningsattesten for vedovnen din her på hjemmesiden vår under produktsiden for den aktuelle ovnen.
Hva er en godkjenningsattest?
Når en ny type vedovn produseres, går den gjennom en rekke tester. Godkjenningsattesten er bevis på at ovnen har gjennomgått og bestått disse testene.
Godkjenningsattesten skal underskrives av feieren når han eller hun kommer ut og godkjenner installasjonen din.
Du finner godkjenningsattesten for vedovnen din her på hjemmesiden vår under produktsiden for den aktuelle ovnen.
Hvordan rengjøres ruten i vedovnen?
Får å kunne nyte synet av ilden fullt ut, bør du holde glasset rent. Alle vedovner fra Varde Ovne har en ruteskyllingsfunksjon som sikrer at glasset alltid er rent ved korrekt forbrenning.
Hvis det likevel blir behov for å rengjøre glasset, kan du følge det gamle rådet om å bruke vann på en våt klut som dyppes i askenn. Gni dette forsiktig mot glasset, og asken vil falle av”.
Vi kan også anbefalle at du bruker vår glassrens og Easy Clean-svamp som er spesiallaget for dette formålet.
Les mer om vedlikehold av vedovnen her.
Hvordan fyrer du riktig i vedovnen?
Dersom du fyrer på korrekt måte med ditt ildsted, vil røyken fra pipen være nærmest usynlig og ikke til plage for naboene.
For et rentbrennende ildsted kan man si at hvis røyken fra pipen er mørk grå eller svart, kan det bety at du ikke fyrer på en riktig og effektiv måte.
Les mer og se videoen om korrekt fyring i vedovnen her.
Hvordan kan du sikre godt inneklima ved bruk av vedovn?
Selv om du fyrer opp i vedovnen er det godt mulig å ha et sunt og godt inneklima. Moderne hus er svært tette, og en vedovn kan derfor tørke ut luften i rommet. Det kan samtidig være vanskelig å tilføre nok luft til forbrenningsprosessen.
Noen av ovnene kan utstyres med et AirBox-system som trekker luft utenfra. Dette gir bedre forbrenning og sikrer et godt og sunt inneklima i huset.
Les mer om inneklima og AirBox-systemet her.
Hva dekker garantien?
Alle vedovner fra VARDE går gjennom en grundig kvalitetskontroll, og vi setter vår ære i å levere et gjennomført kvalitetsprodukt hver eneste gang. Når det er sagt, kan fabrikasjonsfeil forekomme, og disse er dekket av vår 5-års garanti.
I utgangspunktet er ikke VARDE Ovne forpliktet til å gi garanti på slitedeler som vermikulittplatene i brennkammeret, glass, pakninger, håndtak, støpejernsbunnen eller askeristen. Vi yter imidlertid ekstra service ved å tilby eierne av VARDE-ovner seks måneders garanti på disse slitedelene.
Garantien omfatter ikke:
Slitedeler, som vermikulittplatene i brennkammeret, glass, pakninger, håndtak, støpejernsbunn og askerist
Skader som følge av feilbetjening, feil tilkobling eller manglende eller feil vedlikehold (se brukerhåndboken)
Overoppheting/nedbryting av materialene, forårsaket av bruk av f.eks. feil type ved, petrokoks eller for mye ved
Produktet er montert mot en pipe med dårlig trekk, f.eks. for kort / lang eller utett pipe
Lakkskader forårsaket av plassering/oppbevaring i uoppvarmede eller fuktige omgivelser samt avtørring med fuktige kluter og rengjøringsmidler
All normal slitasje på slitedeler/forbruksdeler samt lakken
Skader som er forårsaket av ytre påvirkning av fysisk karakter
Erstatning for eventuelle følgeskader, herunder skader på andre gjenstander
Montering og/eller demontering ved garantireparasjon eller erstatning av et nytt produkt
Feil montering av ildstedet.
Hvor stor vedlengde kan benyttes i ovnen?
I brukerveiledningen, og i vår produkt katalog finner du anbefalinger for størrelsen på ved spesifikt for alle våre ildsteder.
I avsnittet ”Veden har stor betydning” kan du lese mer om hva som skjer hvis du bruker for lite eller for mye ved når du fyrer opp i ditt ildsted.
Hvorfor lukter den nye ovnen når jeg fyrer opp?
Når du fyrer opp i den nye vedovnen for første gang, herdes lakken. Dette medfører litt røyk og brentlukt, men både røyk og lukt forsvinner etter kraftig utlufting.
Vi anbefaler at du åpner dører og vinduer slik at du får god gjennomtrekk. Under herdingsprosessen blir lakken myk og sårbar, så vi anbefaler at du ikke berører de lakkerte flatene mens dette pågår.
Vi anbefaler også at du åpner og lukker døren med jevne mellomrom i de første par timene etter at du har fyrt opp for første gang, for å unngå at pakningen kleber seg fast i lakken. Lukten forsvinner etter at du har fyrt opp et par ganger.
Vermikulitten (skamol) min er knust. Hva gjør jeg?
Brennkammeret er foret med vermikulittplater (kalles ofte skamol i dagligtale).
Vermikulitt er et svært porøst materiale som er følsomt overfor støt, og som derfor må behandles med forsiktighet. Det er for eksempel viktig å ikke kaste kubbene inn i kammeret, da platene kan gå i stykker.
Det gjør ikke noe om det er sprekker i platene, men hvis sprekkene blir større enn 5 mm eller det brekkes biter av platene, må de skiftes ut.
Det er forholdsvis enkelt å skifte ut platene selv.
Les mer og se videoen om utskifting av vermikulittplatene i vedovnen her.
Hva gjær jeg i forhold til reklamasjon eller tekniske spørsmål
Alle reklamasjoner og tekniske spørsmål går gjennom forhandler der du kjøpte ditt ildsted, og det er kun forhandler som har solgt produktet som har en avtalt reklamasjonsprosedyre med VARDE Ovne.
Forhandler skal også kunne svare på det meste av tekniske spørsmål du måtte ha, men om nødvendig har også forhandler direkte support fra VARDE Ovne når de måtte ønske det.