Slik fungerer forbrenningssystemet på en vedovn

 En moderne vedovn har vanligvis tre uavhengige luftsystemer. Det er disse luftsystemene som sørger for at forbrenningsprosessen får nok oksygen. Systemene kan variere fra ovn til ovn, men som oftest er de som beskrevet her:

 

Primærluft

Primærluft kjennetegnes ved at det er luft som kommer inn under bålet i brennkammeret. Primærluften brukes kun ved opptenning og i noen tilfeller når du legger på mer ved. Ved opptenning skal ilden være godt i gang og buldre i vei, siden både ovnen og pipen må være varme, før primærluften stenges av. Når du legger på mer ved stenger du av primærluften når ilden har tatt godt fatt, vanligvis når treet er svartsvidd.

 

Sekundærluft

Sekundærluften kalles også ruteskyll. Luften kommer inn i toppen av ovnen og ledes ned langs frontglasset og deretter inn i bålet. Det er denne luftstrømmen som holder glasset fritt for sot.

Det er vanligvis sekundærluften som brukes til å styre forbrenningen. Du må aldri stenge av sekundærluften så mye at du ikke ser et klart og livlig flammebilde.

Tertiærluft

Tertiærluften brukes til å brenne av de varme gassene og partiklene som fordampes fra veden, men ikke blir brent av nede i bålet. Luftmengden er omhyggelig innstilt i vedovnen og kan i de fleste tilfeller ikke reguleres.

 

VARDE STOVES - Airflow adjustment on a VARDE stove from Varde Ovne on Vimeo.

 

Ekstern luft – VARDE AirBox

Moderne hus er ofte svært tette, slik at det i noen tilfeller er vanskelig å tilføre nok luft til forbrenningen. Noen av ovnene fra VARDE kan utstyres med et AirBox-system som trekker luft utenfra. For å få til dette må det føres en slange ut av huset, vanligvis gjennom en yttervegg. Dette gir bedre forbrenning og sikrer et godt og sunt inneklima i huset.

 

Det er imidlertid viktig at du fyrer riktig i ovnen din, slik at luften i rommet ikke blir for tørr.

Her ser du hvordan du fyrer riktig i ovnen din 

 

Konveksjon

Alle vedovner fra VARDE er konveksjonsovner. En konveksjonsvedovn fungerer ved at den kalde luften blir sugd inn i bunnen av vedovnen og ledes opp mellom brennkammeret og ytterplatene på ovnen. Den varme luften blåses ut av toppen på ovnen og fordeles i rommet.

Fordelen med konveksjonsovner er at luften sirkulerer, noe som gir behagelig oppvarming og bedre varmespredning i rommet. 

Mange eldre vedovner har ikke konveksjon. Disse stråleovnene har ikke luftkanaler rundt brennkammeret som skaper naturlig luftsirkulasjon. Derfor konsentreres varmen i et lite område rundt ovnen, og den varme luften når ikke områdene lengst borte fra ovnen.

En stråleovn har vanligvis større sikkerhetsavstand enn en konveksjonsovn. Du må derfor være forsiktig med å plassere møbler og annet innbo for tett inntil vedovnen, da varmen kan være svært intens rundt ovnen.

 

Fordel varmen ut i rommet

Uansett om du har en konveksjons- eller stråleovn, er det mulig å spre varmen bedre rundt i rommet. Ved å sette en vifte på toppen av ovnen, blåser du varmen lenger ut i rommet.

Se vårt utvalg av vifter her